A Magyar Társasjátékdíjat a Magyar Társasjátékos Egyesület alapította 2010-ben. A díjat minden évben egy választott zsűri ítéli oda a legjobb magyar kiadású családi társasjátéknak.

2011. év - társasjátékdíj

 

Benevezett társasjátékok listája

Agricola

Agricola

Kiadó: Compaya | Megjelent: 2009. nyara

Közép-Európa, 1670-es évek. Az 1348 óta tomboló pestist végre megállították. A civilizáció újra fejlődésnek indulhat. Az emberek hozzálátnak birtokaik rendbehozatalához, fejlesztéséhez. A parlagon heverő mezőket újra meg kell művelni, felszántani majd aratni. Aze lőző évek éhínségének hatására megnő az emberek húsfogyasztása, amelynek következtében az állattartás is fejlődésnek indul.

Alhambra: The Card Game

Alhambra: The Card Game

beválogatott

Kiadó: Piatnik | Megjelent: 2010. szeptember | Játékos: 3-6 fő

A játékosok célja minél több épületlap gyűjtése épületlap típusonként, mert a játék folyamán többször értékelés következik és azok, akik épületlap típusonként a legtöbb épületlappal rendelkeznek pontot kapnak épületlapjukért. A játékot az a játékos nyeri, aki a játék végéig a legtöbb pontot gyűjti össze.

Angyali útmutatás

Angyali útmutatás

Kiadó: Synergie (Xantus) | Megjelent: 2010. október

Amikor életünk fontos kérdéseire sürgős választ szeretnénk, kérjünk „angyali útmutatást”. Ez a társasjáték gyors és pontos választ ad a karrierünket, szerelmi életünket, családunkat, egészségünket, anyagi helyzetünket és életünk egyéb fontos területeit illető kérdéseinkre.

Anti Monopoly

Anti Monopoly

Kiadó: Piatnik | Megjelent: 2009. szeptember

Az Anti-Monopoly társasjátékban a küzdelem a monopóliumok tulajdonosai és a vállalkozók között zajlik. A játékosok célja, hogy minél nagyobb vagyonra tegyenek szert és kiiktassák a konkurenciát. Az egyenlő esélyek érdekében külön szabályok érvényesek a monopóliumok tulajdonosaira és a vállalkozókra.

Aranyváros

Aranyváros

Kiadó: Piatnik | Megjelent: 2010. | Játékos: 3-4 fő

A játékosok a szigetre lépés után megalapítják első kereskedőházaikat, amiket azután utakkal a környező településekhez kapcsolnak, majd azok mentén újabb kereskedőházakat alapítanak. Megéri a fáradozás, mert a játékosok így juthatnak pénzhez, áruhoz, valamint a sziget centrumában álló Aranyváros kulcsához.

Atlantis

Atlantis

Kiadó: Piatnik | Megjelent: 2010. szeptember | Játékos: 2-4 fő

Atlantisz szigetbirodalomról a biztonságot nyújtó kontinensre kell a szigetlakókat menekíteni.Az út Atlantiszból a kontinensre kincsekkel teli útlapokon vezet. Ezeket az útlapokat akarják a játékosok egymás elől -kártyáik taktikus kijátszásával- megszerezni. Izgalmas és változatos családi társasjáték!

Az 1000 tükör vára

Az 1000 tükör vára

Kiadó: Piatnik | Megjelent: 2009. szeptember

Viktor az 1000 tükör várában lakik, ahol mindig elvesznek a dolgai! Segíts Viktornak megtalálni a dolgokat! Nézz be a várba és használd a folyosókon lévő tükröket. Így minden sarokba be tudsz kukkantani. A megtalált dolgokért üveggyöngy a jutalom. A játékot az a játékos nyeri, aki a legtöbb üveggyöngyöt gyűjti.

Az elveszett nyakék

Az elveszett nyakék

Kiadó: Marbushka Játék Manufaktúra | Megjelent: 2010. szeptember

A gonosz boszorkány megátkozta a szépséges királykisasszonyt. Varázslatos nyakékét elszakította és annak negyven gyöngyét szétszórta a kertben. A gyöngyöket meg kell találni és a nyakéket össze kell illeszteni amíg a homokórán az utolsó arany homokszem is legördül, hogy megtörjön az átok. Kreatív csapatjáték féldrágakövekkel ügyes kezű gyerekeknek.

Batavia

Batavia

beválogatott

Kiadó: M-Ágnes | Megjelent: 2009. | Játékos: 3-5 fő

A játékosok kereskedőként Ázsia szerte látogatásokat tesznek az 5 Kelet-Indiai Társaság kereskedelmi ügynökségein. Minden kereskedelmi ügynökség más-más árucikket árul, amit a látogató megvehet. Akinek a megfelelő hajókártyája van az utazhat a társaságok hajóin a kereskedelmi ügynökségekhez. Aki a legjobban jövedelmező áruval rendelkező ügynökségeket keresi fel és a legtöbb árut gyűjti a raktárba a játék végén aranytallérokat kap.

Beugró

Beugró

Kiadó: Piatnik | Megjelent: 2009. szeptember

A népszerű Beugró televíziós műsor társasjáték változata. A játékban résztvevő vállalkozó szellemű játékosoknak a színészek szerepébe bújva érdekes színészi feladatokat kell megoldaniuk.

Breki

Breki

Kiadó: Granna (Kék Kobra Kft.) | Megjelent: 2009.

Logikai játék békaugrásban. A színes brekik vetélytársaik levélházikóira akarnak jutni, de nincs könnyű dolguk, mert minden ugrás után fel kell szedni egy pallót, és így az adott útvonal (átmenetileg) megszűnik. Szerencsére a játékosok el is helyezhetnek a táblán egy-egy felszedett pallót (ebben az esetben, nem lépnek tovább), így új útvonalakat is nyithatnak maguknak. Az a játékos nyer, akinek elsőként ér az összes békája levélházikóba. A BREKI izgalmas, dinamikus, viszonylag gyors lefolyású játék, egyszerűen áttekinthető szabályokkal, így a nagyobbak mellett akár óvodások is be tudnak kapcsolódni.

Britannia

Britannia

Kiadó: Delta Vision | Megjelent: 2009. november

Hódítások és csaták újrajátszva. A több mint két évtizedes sikerre visszatekintõ klasszikus hadijáték, a Britannia immár számodra is hozzáférhetõ! Segítségével újraélheted a római inváziótól a normann hódításig terjedõ évezredet, számos törzs és nép vezéreként vívhatod újra a sziget fontos csatáit, és szabhatsz más irányt történelmének. Vezesd harcosaidat, semmisítsd meg ellenségeidet, építs saját birodalmat ravasz stratégiával – s közben támaszkodj a történelemre! Britanniában új királyt koronáznak – talán Te leszel az! Az FFG gondozásában megjelent Britannia szabályait eredeti tervezõje, Lewis E. Pulsipher finomította tovább, a játék képi világa és tartozékai megújultak.

Bújócska a városban

Bújócska a városban

Kiadó: Marbushka Játék Manufaktúra | Megjelent: 2010. szeptember

Béla bácsi minden este sétálni viszi a tacskótesókat: Foltit és Lujzit. Egy nap Lujzi elkeveredik a parkban. Azonnal keresni kezdi Béla bácsit és a tesóját. Közben Folti is felkerekedik, hátha Lujzi nyomára bukkan. Melyik kutyus találja meg előbb a másikat? Stratégiai játék a bújócskát kedvelő gyerekeknek!

Bumeráng

Bumeráng

jelölt

Kiadó: Granna (Kék Kobra Kft.) | Megjelent: 2010. | Játékos: 3-5 fő

Minél ügyesebb és ravaszabb egy játékos, annál jobb vadászterületet tud megszerezni, és annál nagyobb esélye van a győzelemre. Vadászat, kaland, harc a vadászterületekért… Ebben a játékban vadászó ausztrál bennszülöttek csapnak össze egymással: a játékosok állatokat ábrázoló kártyák megszerzéséért versengenek. Minél több kártyájuk gyűlik össze ugyanannak az állatnak a képével, annál nagyobb az esélyük a győzelemre. A játékosok minden körben a középre letett kártyákon levő vadászterületekre teszik meg tétjeiket: minden körben csak azokat a kártyákat szerezhetik meg, amelyeken az a vadászterület látható, amelyet titokban megjelöltek. Csakhogy mindig azé az elsőbbség, akinek a licitje a legmagasabb volt: a többieknek be kell érniük az elhajított bumerángok, illetve a szabadon maradt kártyák begyűjtésével.

Cable Car

Cable Car

beválogatott

Kiadó: Piatnik | Megjelent: 2010. szeptember | Játékos: 2-6 fő

Minden játékos a hozzá tartozó társaság Cable Car vágányhálózatát építi. Minden célállomásra becsatlakozott vágányvonalért pont jár. Ha sikerül a központi állomásra becsatlakozni, a vágányvonalért dupla pont jár! Kiegészítés: „A részvénytársaságok”: Részvényesként a játékosok részt vehetnek minden Cable Car vonal kiépítésében és részvényük arányában részesedést kaphatnak a Cable Car vonal értékelésekor.

Callisto

Callisto

Kiadó: Piatnik | Megjelent: 2009. szeptember

Callisto egy izgalmas és szórakoztató logikai társasjáték. Egyszerű szabályokkal ideális a család minden tagjának. A játékban a játékosok célja, hogy minél több játékkövet lehelyezzenek a játékfelületre. A játékköveknek a játékfelületen legalább egy oldallal érintkezniük kell. A játékosok tervszerű és taktikus lehelyezésekkel saját területüket bővítik és blokkolhatják egymást a játékban.

CarDcassonne

CarDcassonne

Kiadó: Piatnik | Megjelent: 2010. szeptember

A játékosok lehelyezik kártyáikat, minden új lehelyezéssel jövedelmezőbbé válik egy sor. A játékosok biztosítják maguknak a sorokat, követők lehelyezésével. A biztosított sorokért pontokat szereznek, de a biztosított sor tovább már nem bővíthető. Az a játékos, aki a játék végéig a legtöbb pontot gyűjti, megnyeri a játékot.

Carcassonne Gyermekei

Carcassonne Gyermekei

Kiadó: Piatnik | Megjelent: 2009. szeptember

A Carcassonne gyermekei egy lerakó játék, ami a „Carcassonne” alapjáték gyermekeknek készült változata. A gyerekeknek nem kell pontokat számolniuk. Az a játékos, aki elsőként lerakja a tájképekre az összes figuráját, megnyeri a játékot.

Catan Kocka

Catan Kocka

Kiadó: Piatnik | Megjelent: 2009. szeptember

A játékosok feladata Catan szigetén az utak, települések, városok és lovagok betelepítése. A betelepítéshez szükséges nyersanyagot nyersanyag kockákkal dobják ki a játékosok. Akkor, amikor egy játékos a szükséges szimbólumot kidobja, a szimbólum száma szerint pontot kap. A játékot az a játékos nyeri, aki a legtöbb pontot gyűjti.

Chicago Express

Chicago Express

beválogatott

Kiadó: M-Ágnes | Megjelent: 2009. | Játékos: 2-6 fő

A 19. századvégi Amerika befektetőiként a játékosok megpróbálnak minél nagyobb profitot elérni a feltörekvő vasúti társaságok részvényei segítségével. A játékosok pénzükkel licitálnak a vasúti társaságok részvényeire, a részvény birtokában befolyásolják a társaságok fejlődését és nyereségre tesznek szert az osztalékokon keresztül. Minden vasúti társaság rendelkezik egy bizonyos bevétel fölött, ami az osztalék fázisában a részvényesek (játékosok) között kerül kiosztásra.

Click Clack

Click Clack

Kiadó: M-Ágnes | Megjelent: 2009.

A Click Clack társasjáték a hangjáról kapta a nevét. A játék tárcsáját elforgatva "click" hangot hallunk és ha szerencsénk van, akkor elemózsiát is találunk alatta, ami "clack" hanggal tapad a kis mókusok talpára. Freddire a vaddisznóra nehéz feladat vár: az erdőben finom falatok vannak eldugva, amelyeket nem veszíthet szem elől! Csakhogy a mogyoró kommandó mókusai is ezen a vidéken tanyáznak és az olyan finom falatokra fenik a fogukat, mint a mogyoró, a zamatos áfonya,a gesztenye vagy a fenyőtoboz. A társasjáték célja Freddi orra elől elsőnek ellopni a 7 legfinomabb falatot! Akinek ez sikerül az lesz a mogyorókommandó új vezére. Freddinek a vaddisznónak nagyon nehéz feladata van: őrizni kell az elemózsiát a mókusok elől, a mogyikommandó nem rest és folyton borsot tör Freddi orra alá. A mókusok habár kedvelik Freddit, de a mókát sem vetik meg, ezért mindig megtréfálják a vadmalacot. Közben összeszedik a csemegéket és az odúkba viszik. Vigyázat Freddi koma mindig résen van. Ha felétek szalad bújjatok gyorsan fedezékbe.

Colori

Colori

Kiadó: Piatnik | Megjelent: 2010. szeptember

Válassz két képtáblát, majd keresd meg rajtuk az egyforma dolgot! Vigyázz, mert csak egy olyan dolog van, amelyik színben és formában is azonos! Kinek sikerül ezt az egy dolgot a leggyorsabban megtalálnia? A játék kiválóan fejleszti a szín és forma felismerést, valamint a logikai asszociációt.

A csillag kaland

A csillag kaland

Kiadó: Marbushka Játék Manufaktúra | Megjelent: 2010. szeptember

Minden este, amikor ágyba bújsz, mese ringat el. A mese felszáll a csillagokhoz, akik ugyanolyan boldogan hallgatják, mint te. Egy kíváncsi kis csillag túl közel merészkedett, hogy jobban hallja a mesét, de a nyitott ablakon keresztül a szobádba pottyant. Segíts neki visszajutni az égre, hogy mindketten nyugodtan alhassatok! Lefekvés előtt játszható rövid társasjáték, ami biztosan közelebb hozza a szép álmokat! A játékban szereplő bábukat egyenként, kézzel festettük!

Dominion

Dominion

Kiadó: Gémklub | Megjelent: 2009 szeptember

A 2008-as év legnépszerűbb kártyajátéka. Minden játékos egy 10 lapos, azonos paklival kezdi a játékot, ebből gazdálkodva építenek fel maguknak egy pénzből, akciólapokból és győzelmi pontokból álló paklit. A cél a legtöbb győzelmi pont elérése. A játék tartalma: 500 kártya és egy szabálykönyv.

Drakula Dühe

Drakula Dühe

Kiadó: Delta Vision | Megjelent: 2009. november

Társasjáték a klasszikus rémtörtének alapján.

Ó, legdrágább férjem, mily jól ismered ellenségünk kegyetlenségét és hatalmát! - Mina Harker Jonathan Harkernek szóló leveléből, 1898

Közel egy éve már, hogy társaiddal városról városra utazva, az egész kontinensen át követitek a vámpírgróf nyomát – a gonosz kézjelére bukkanva szinte mindenütt. Számtalan rémálomba illő jelenséggel szembesülhettetek idáig: farkasokkal, zsiványokkal, denevérek felhőivel, sorvasztó kórokkal és még rettentőbbekkel. Ám Drakulának mindig sikerült elmenekülnie… …egészen mostanáig. Magatok előtt az úton látjátok a gróf fekete hintóját, de a nap már a látóhatár felé hajlik. Ha nem iparkodtok, leszáll az éj, és ő ismét kicsúszik a kezeitek közül…
A Drakula dühe jelen kiadásának történései 1898-ban esnek meg, nyolc évvel a Bram Stoker klasszikus regényében leírtak után. A játékosok egyike Drakulát alakítja, aki titokban szervezi élőhalott birodalmát, míg a többiek – a vadászok – a gróf nyomát követve próbálnak egyszer s mindenkorra véget vetni a gonosz mesterkedéseinek!

Ego

Ego

Kiadó: Gémklub | Megjelent: 2009 szeptember

Tudjunk meg többet játékostársainkról! Minden körben az egyik játékos felolvas egy kérdést és három lehetséges választ, majd ezek közül (titokban) kiválasztja, hogy melyik igaz rá, a többiek pedig megpróbálják kitalálni, mi a helyes válasz. Zsetonjaikból licitálnak az átlaluk helyesnek vélt válaszra, egy jó tippel megduplázhatják a licitet, rossz tipp esetén minden elúszott.

Erdőszéli házikó

Erdőszéli házikó

Kiadó: Tudatos Lépés | Megjelent: 2010 november

A játékban található 10 darab kockából egy házikó építheto össze, mely a gyermek önálló játékához remek lehetoségeket nyújt, berendezheti, díszítheti, beköltözhetnek a kis bábuk, Lego emberkék. A kockák oldalain található képekhez fejleszto, ellenorzo feladatok kapcsolódnak, amelyekrol részletes leírást a játékban található útmutató ad.

Fast 4 Words - Szócsata

Fast 4 Words - Szócsata

beválogatott

Kiadó: M-Ágnes | Megjelent: 2009 | Játékos: 2-4 fő

A szócsata társasjáték szinte korhatár nélkül vidám perceket okozhat az egész családnak, a gyermekektől a felnőttekig. A játékban 4 perc alatt felváltva kell elhelyezni a betűtartó állványban a saját betűkockáinkat. A betűkockák bármilyen irányba alkothatnak szavakat - függőlegesen, vízszintesen, átlósan, illetve előre és visszafelé is. A játékosok minden 2, 3 vagy 4 betűkockából álló szóért, kockánként 1 pontot kapnak. A legtöbb pontot szerző játékos győz a játék végén. Akik gyorsabban fejezik be a játékot, bónusz pontokat is kaphatnak. Szórakoztató társasjáték az egész családnak. Kellemes kikapcsolódás felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt!

Finca

Finca

győztes

Kiadó: Piatnik | Megjelent: 2010. szeptember | Játékos: 2-4 fő

A játékosok a mallorcai gazdák szerepébe bújva learatják a szigeten honos gyümölcsöket, és a sziget különböző területeire szállítják, ahol mindig eltérő gyümölcsre merül fel igény. Ezekért a szállítmányokért a játékosok pontokat kapnak. A játék végén az a játékos nyer, aki a legtöbb pontot gyűjtötte.

Findit

Findit

Kiadó: Piatnik | Megjelent: 2010. szeptember

Kézügyesség és megfigyelőkészség fejlesztő türelemjáték. Otthonra, vagy útra, egyedül, vagy társaságban. A játékosnak rázogatnia kell a hengert és meg kell találnia a hengerben eldugott dolgokat. A játékot az a játékos nyeri, aki elsőként talál meg mindent.

Frutti di Mare

Frutti di Mare

Kiadó: Piatnik | Megjelent: 2010. szeptember | Játékos: 2-6 fő

A játékosok a kereskedők szerepébe bújnak és megpróbálják a kártyáikon szereplő tengergyümölcsei árát felemelni, miközben azoknak a tengergyümölcseinek, amelyek nincsenek a kártyáikon az árát lecsökkentik. A játékot az a játékos nyeri, aki a legtöbb pénzt gyűjti össze.

Graffiti

Graffiti

beválogatott

Kiadó: Piatnik | Megjelent: 2010. szeptember | Játékos: 3-8 fő

Mindenki rajzol, egy játékos találgat. Kitalálja azt amit a többiek rajzolnak? Melyik rajzra adja a legtöbb pontot? Melyik volt a legeredetibb? És végül kitalálja azt, hogy ki rajzolta azt a rajzot? A játékot az a játékos nyeri, akinek a játék végén a legtöbb pontja lesz.

Grimassimix

Grimassimix

Kiadó: Piatnik | Megjelent: 2009. szeptember

A tisztán artikulált folyékony beszédhez elengedhetetlen a jó szájmozgás. A Grimassimix logopédusok által kifejlesztett társasjáték, ami játékos formában vezeti rá a gyerekeket a különböző arc és szájizmok mozgatására, a mozgás megtervezésére és alkalmazására.
A Grimassimix bohóciskolában vidám órákat töltenek a gyerekek. Ebben az iskolában nem az írás, olvasás, vagy a számolás a fő tantárgy, hanem a grimaszvágás.

Hol van?

Hol van?

Kiadó: Marbushka Játék Manufaktúra | Megjelent: 2010. szeptember

Télen-nyáron gond van a családdal. Amikor Te indulnál hazafelé a strandról vagy a jégpályáról, sehol sincsenek! Elillantak a nagyiék... Köddé vált apa, anya, az öcsi meg a többiek! Rád vár a feladat, hogy az elkeveredett családtagokat és tárgyakat megtaláld! Torpedó játék télre és nyárra.

Huh, mi van a szekrényben?

Huh, mi van a szekrényben?

Kiadó: Marbushka Játék Manufaktúra | Megjelent: 2010. szeptember

Hová tűnnek azok a ruhadarabok, amelyekről biztosan tudjuk, hogy előző nap a helyére tettük? Vajon Te észben tudod tartani, hogy éppen mi van a szekrényedben? Ebben a játékban kiderül! Trükkös memória játék kártyákkal.

Jungle Speed

Jungle Speed

Kiadó: Gémklub | Megjelent: 2010 szeptember | Játékos: 2-8 fő

A Jungle Speed a gyorsaságról és megfelelő reakcióképességről szól, ahol a leglassabb mindig alulmarad. Mindenki ugyanolyan kártyapaklival kezd, amelyben a kártyákon különböző ábrák és színek szerepelnek. Ezeket a formákat kell majd jól figyelni, ugyanis a játékosok felváltva felfedik a paklijuk legfelső lapját, és ha az a lap egyezik egy már korábban felfedett lap ábrájával, akkor azok, akiknél egyezés van, versenyeznek, hogy melyikük kapja el először a játéktér közepén elhelyezett fabábut. A lassabb játékos megkapja a másik fél már felfedett lapjait, és azt a paklija aljára kell tennie. A cél az, hogy neked fogyjon el először az összes lapod.

Kalóz sziget

Kalóz sziget

Kiadó: Marbushka Játék Manufaktúra | Megjelent: 2010. szeptember

Egy új szigetet felfedezni igazi kaland! Főként ha tele van ellentétekkel! Kalózkapitányunk kikötött itt, hogy feltöltse élelmiszer tartalékait. Mire megszerzett mindent amire szüksége volt, sokkal bölcsebben folytatta az útját mint ahogyan érkezett. Vidám játék a szavakkal, nemcsak olvasni tudóknak! A játékban elrejtettünk egy meglepetés érmét (mindegyik játékban másmilyet) és a bábukat egyenként, kézzel festettük. További kalózfigurákat a webshop egyéb kategóriájában találsz!

Keltis Kártya

Keltis Kártya

Kiadó: Piatnik | Megjelent: 2009. szeptember

A játékosok színkártyák kijátszásával megpróbálnak minél hosszabb színsorokat alkotni. Egy színsoron belül a lapoknak növekvő, vagy csökkenő sorrendbe kell lenniük. Minél hosszabb egy színsor a játék végén, annál több pont jár érte. A játékot az a játékos nyeri, akinek a játék végén a legtöbb pontja gyűlik össze.

Keltis

Keltis

jelölt

Kiadó: Piatnik | Megjelent: 2009. szeptember | Játékos: 2-4 fő

A játékosok kártyákat játszanak ki azért, hogy figuráikat a lehető legmesszebbre juttassák el. A játék végén annál több pontot kap egy játékos, minél előrébb juttatta figuráját az úton. Ezek mellett a játékosok kelta kívánságköveket is gyűjtenek, amiért extra pontokat kapnak. A játékot az a játékos nyeri, akinek a játék végén a legtöbb pontja van.

Ki kicsoda a magyar irodalomban kátyajáték

A hatvanas évek nagy sikerű Ki kicsoda… című százlapos kártyajátékát újította meg kiadónk. A kartonlapok egyik oldalán egy-egy neves szerző portréja látható, a másikon rövid ismertető az illető életéről és munkásságáról. A játékosoknak meg kell nevezniük, ki a kérdéses alkotó. Újdonságként minden mestertől egy-egy rövid idézet olvasható, amelynek megfejtéséért jutalompont jár. Az nyer, aki a legtöbb találatot éri el. Az izgalmas kártyacsaták folyamán a résztvevők mintegy észrevétlen „megtanulják” a magyar irodalmat, Balassi Bálinttól Örkény Istvánig. A tetszetős dobozban tárolt kártyacsomagok a korábbiakhoz képest szemléletében és küllemében is alaposan megújultak. A száz laphoz játékszabály-ismertető társul, amelyben a kérdések megfejtései is elolvashatók.

Ki kicsoda a világirodalomban kátyajáték

Ki kicsoda a világirodalomban kátyajáték

Kiadó: Helikon Kiadó | Megjelent: 2010. november

A hatvanas évek nagy sikerű Ki kicsoda… című százlapos kártyajátékát újította meg kiadónk. A kartonlapok egyik oldalán egy-egy neves szerző portréja látható, a másikon rövid ismertető az illető életéről és munkásságáról. A játékosoknak meg kell nevezniük, ki a kérdéses alkotó. Újdonságként minden mestertől egy-egy rövid idézet olvasható, amelynek megfejtéséért jutalompont jár. Az nyer, aki a legtöbb találatot éri el. Az izgalmas kártyacsaták folyamán a résztvevők mintegy észrevétlen „megtanulják” a világirodalmat, Szophoklésztől Franz Kafkáig. A tetszetős dobozban tárolt kártyacsomagok a korábbiakhoz képest szemléletében és küllemében is alaposan megújultak. A száz laphoz játékszabály-ismertető társul, amelyben a kérdések megfejtései is elolvashatók.

Kincsvadász

Kincsvadász

Kiadó: Piatnik | Megjelent: 2015. | Játékos: 2-6 fő

A játékosok kincsvadászként indulnak küldetésre a legendás kincsekért. Útjuk a Fagyott Hegy jeges csúcsain keresztül vezet, a Sűrű Dzsungel bozótjai közé, ahonnan végül a Láva Barlang mélyébe ereszkednek le.
A kincsvadászok minden forduló kezdetén összeállítják 9 lapból álló kártyapaklijukat, amelybe kalandorok, őrzőkutyák, pénzérmék és akciólapok kerülnek.
Így felszerelkezve a játékosok készen állnak a kincsvadászatra, de vigyázat minden helyszínen csak két kincs található. A legerősebb és leggyengébb lapokkal rendelkező vadászok jutnak a kincsekhez, míg a többiek üres kézzel térnek haza.
A kincsek között találhatók értékes leletek, varázstekercsek és olyan dolgok is, amikre senki sem vágyik.
A sikeres vagy sikertelen kincsvadászat befejeztével, a vadászoknak még szembe kell nézniük az alattomos goblinokkal, akik el akarják rabolni a nehezen megszerzett kincseket. Azoknak, akiknek nincs elegendő őrzőkutyájuk fizetniük kell a továbbjutásért.

Korruptivity

Korruptivity

Kiadó: Korruptivity | Megjelent: 2009. december

Az egyszerű ember csak kapkodja a fejét és nem tudja hogy sírjon vagy nevessen, amikor látja mit tesznek az országnagyok. A Korruptivity első nekifutásra egy végletekig leegyszerűsített elv, egyfajta hozzáállás a dolgokhoz, ami történetesen egy szórakoztató kártyajáték is egyben.

Krysis

Krysis

Kiadó: Gémklub | Megjelent: 2009 október

Komoly mélységű taktikai társasjáték, melyben egy bányából kell kristályokat és tárgyakat szerezni, melyek a játék végén pontot fognak érni. A Krysist 5 körön át játsszuk. A játékosok minden körben összeállítanak egy 3 ügynökből (kártyákból) álló csapatot, amelyeknek meghatározott a sebessége, a harci ereje és a szállítási kapacitása. Ezekkel a csapatokkal próbálnak meg a játékosok többé-kevésbé legális módszerekkel minél több kristályt és tárgyi leletet megszerezni a bányából (esetleg a többiektől), és biztonságba helyezni. Az nyer, akinek a játék végére a kristályokból és leletekből a legtöbb győzelmi pontot sikerül összegyűjtenie.

Let's Party

Let's Party

Kiadó: Piatnik | Megjelent: 2010. szeptember | Játékos: 4-16 fő

Mi kell egy igazán vidám estéhez? Activity és Tick Tack Bumm a két parti sztár egy játékban! Először a játékosok mutogatnak, rajzolnak és magyaráznak, majd villámgyorsan keresgetik a szavakat, mert a bomba ketyeg és bizony a „Bumm!” előtt tovább kell passzolni! A Let’s party-val garantáltan vidám a parti!

Madárfogó

Madárfogó

Kiadó: Marbushka Játék Manufaktúra | Megjelent: 2010. szeptember

Dani herceg szerelmes lett. Olyan boldog, hogy madarat lehetne vele fogatni. El is határozta, hogy a kertje minden énekesmadarát szíve hölgyének ajándékozza. Ki lesz a legügyesebb, aki mindhárom madarát megmenti a kalitkától és célba juttatja a hercegnőhöz, aki inkább a szabadban kedveli a madárdalt? A játékhoz készült korongokat kézzel festjük.

Megasztár

Megasztár

Kiadó: Gémklub | Megjelent: 2010 október | Játékos: 3-16 fő

A Megasztár karaoke társasjáték egy igazi partijáték! A játékosok feliratos DVD-felvételek segítségével egymást szórakoztatják előadásaikkal, majd egymás produkcióit kártyák segítségével értékelik. Az így szerzett pontokat lelépik figurájukkal a játéktáblán, ahol további meglepetések várják őket.

Mio Kártya

Mio Kártya

Kiadó: Piatnik | Megjelent: 2009. szeptember

Makaó típusú kártyajátékok gyerekeknek és felnőtteknek! A játékosok célja a lehető leggyorsabban megszabadulni a lapoktól. A játékosok a kezeikben tartott lapokat egymás után játsszák ki. A lapok lerakását a gyerekeknek képek segítik, a felnőtteknek az akció kártyák nehezítik.

Monstermania

Monstermania

Kiadó: Piatnik | Megjelent: 2010. szeptember

A kicsi szörnyecskék szeretnének összekapcsolódva egy nagy csoportot alkotni, és a gyerekek segítenek nekik ebben. De figyelni kell ám, mert a szörnyecskék csak akkor tudják megfogni egymás kezét, ha a kezeik színei megegyeznek. Vajon kinek sikerül elsőként beillesztenie az utolsó kis szörnyecskéjét a csoportba?

Montego Bay

Montego Bay

Kiadó: M-Ágnes | Megjelent: 2009.

Remek társasjáték megszállottaknak! Montego Bay Jamaica északnyugati öblénél fekvő festői kis kikötőváros, ahol most lázas tevékenység folyik. Ez azaz idő, amikor a rakodómunkások felállnak a kocsmaasztaloktól, hogy megrakják a veszteglő hajókat. Csak Lusta Jack nem hajlandó megválni törzshelyétől kedvenc kocsmájában. Neki éppen elég pár garas, hogy minél többet tudjon kényelmesen elüldögélni az ivóban. A többi rakodómunkás gyors léptekkel veszi útját a rakparton lévő raktárak felé. Mindenki a lehető legtöbb hordót akarja felrakni és a végén a pénzt zsebre tenni. A rakparton már ott a kikötőmester. Az emberek egyedül benne bíznak ráadásul ő fizeti ki a felpakolt hordók árát is.

Nénik a törölközők alatt

A játék azt a letűnt időszakot idézi, amikor a hölgyek a bevásárlásból jövet, szatyrokkal megrakva estek be a fodrász keze alá. Akkoriban a csevegés mindig fontosabb volt mint a végeredmény. :-) Ez a retro memória játék egy vicces gyerekkori élményem nyomán született, azzal a tanulsággal, hogy szerencsés megjegyezni a színkódokat, ha az ember nem bírja kivárni amíg a nagymamája elkészül a fodrásznál és a fagyizásból visszatérve választania kell.

Pigolino

Pigolino

Kiadó: Piatnik | Megjelent: 2010. szeptember

A gyerekeknek minden színből 4 kismalacot kell gyűjteniük. Dobnak a kockákkal, az első kocka megmutatja, hogy milyen színű kismalacot, a második pedig megmutatja, hogy hány darab kismalacot lehet gyűjteni. De óvakodni kell a farkastól, ha a harmadik kockán ő látható, elszaladnak a kismalacok.

Piszkos Fred

Piszkos Fred

Kiadó: Gémklub | Megjelent: 2010 október

Könnyed családi stratégiai társasjáték, melynek során a játékosok megpróbálnak a négy kocsmában és a három főszereplőnél a családtagjaikkal minél többször többséget kialakítani, hogy ezzel egyrészt a kocsmákban gengszterkártyákat szerezzenek, másrészt a középső mezőkön befolyásra tegyenek szert a három főszereplőnél, és aztán mindezt arra használják, hogy a nagy balhéban minél nagyobb részesedésre tegyenek szert. A nagy balhéra minden menet végén sor kerül, amikor is a gengszterek a 10 gengsztermezőn felsorakoznak.

Rákfogó

Rákfogó

Kiadó: Granna (Kék Kobra Kft.) | Megjelent: 2010. | Játékos: 2-4 fő

Déltengeri verőfény, suhogó pálmalevelek, a parti föveny szinte éget. Az azúrkék vízen vitorlák dagadnak. Trópusi rákhalászok szelik a habokat: vajon melyik hajó viszi el a legnagyobb fogást? A RÁKFOGÓ meglepetésekkel teli, fordulatos játék, a résztvevők a táblán színes rákzsetonokból kisebb-nagyobb ráktelepeket építenek, eközben segíthetik és akadályozhatják egymást. Remek szórakozás mindenkinek, aki szeret számolni, kombinálni és licitálni.

Rio Grande

Rio Grande

Kiadó: Piatnik | Megjelent: 2009. szeptember

A játékosok célja minél hosszabb folyókat kialakítani. A folyók színe és a táj meghatározzák, hogy milyen kártyákat lehet letenni. Különleges kártyák – tó, görbület, vagy zátony – teszik izgalmassá a játékot. Felhasználásukkal a folyó felduzzadva többet érhet, de kiszáradva el is értéktelenedhet. A hidak és a folyótorkolat kártyák segítségével ügyesen taktikázó játékos a legtöbb pontot összegyűjtve szerezheti meg a győzelmet.

Rolit Junior

Rolit Junior

Kiadó: Piatnik | Megjelent: 2010. szeptember | Játékos: 2-4 fő

A Rolit társasjáték gyermekeknek készült változata. A játékot kedves állatfigurák: majom, elefánt, krokodil és oroszlán díszítik. A játékszabályok egyszerűek, a játék leírása könnyen gyorsan érthető. A Rolit Junior egy logikai játék, amiben a játékosok célja az, hogy ellenfeleik golyóit bezárják.

Rolit

Rolit

Kiadó: Piatnik | Megjelent: 2010. szeptember | Játékos: 2-4 fő

A Rolit egy fordulatos logikai játék, ami az ősi Kínából ered. A játék, egyszerű szabályaival ideális családi társasjáték. A játék célja az, hogy minél több golyót fordítsunk át a saját színünkre. Mivel a táblán a színes golyók állása és száma állandóan változik, így csak a játék végére derülhet ki, hogy ki a győztes.

Sealife

Sealife

Kiadó: Gémklub | Megjelent: 2010 szeptember | Játékos: 2-4 fő

DVD-s kvízjáték, két DVD-vel. Mindkét korongon 200 filmbejátszás és 400 kérdés talál ható. Minden játékfordulóra 2 bejátszás és 4 kérdés jut. A játékosoknak minden filmbejátszás után válaszolniuk kell egy kérdésre, amelyhez három lehetséges válasz jelenik meg a képernyőn. A helyes válasz 15 másodperc után jelenik meg, aki eltalálta kártyát húzhat, amellyel majd a táblán lehet haladni előre. Aki először az útvonal végére ér, az nyer.

Shogun

Shogun

Kiadó: M-Ágnes | Megjelent: 2009.

Ebben a játékban a játékosok a 16. századi Japán hercegeiként megpróbálják saját klánjukat uralomra juttatni, és Daimyo Shogunná válni a játék végén. Ehhez nemcsak a lehető legtöbb tartomány meghódítására van szükségük, hanem saját birodalom kiépítésére is. Ez kastélyok, templomok és színházak építésével lehetséges.

Szultán

Szultán

Kiadó: M-Ágnes | Megjelent: 2009.

A szultán fényes palotájában minden alkalommal értékesnél értékesebb drágaköveket kínálnak eladásra. A játékosok megpróbálják a legtöbbet érő drágakő gyűjteményt megszerezni. Aki a legügyesebbnek bizonyul az lesz a szultán új kincstárnoka. Ám a társasjáték koránt sem ilyen egyszerű, hatalmas a konkurencia. Ki az aki legjobban átlátja a többiek terveit és megfelelő időben használja a pénzkártyákat? Ki az aki legjobban blöfföl és eltitkolja szándékait a többiek előtt?

Szivárvány

Szivárvány

Kiadó: Granna (Kék Kobra Kft.) | Megjelent: 2010. | Játékos: 1-6 fő

Játék a színekkel. A gyermekeket a színek világába bevezető játék az „Érzékek” sorozat első darabja. A kicsik játék közben ismerkednek a színekkel, a nagyobbak memóriájukat és koncentrációs képességüket fejleszthetik.
A Szivárvány három különböző korosztálynak szóló játékvariációt rejt magában, így sokáig nem növi ki a gyermek.

Kiadó: | Megjelent:

Talisman

Talisman

Kiadó: Delta Vision | Megjelent: 2009. szeptember

Fedezd fel a mágia és a sárkányok mitikus világát! Talisman rémítő küldetései által törhetsz végső célod, az Uralom koronája felé. Hősöd nem csak harcos, pap, varázsló lehet, de bárki a tizenegy roppant hatalmú, mágikus erőknek parancsoló karaktertípus közül. Ám a koronáig vezető út igen veszélyes: a legendák szerint csak a hírhedt talizmánok egyike nyithatja meg számodra a Hatalom kapuját. S e varázstárgyakhoz szörnyeken, csapdákon, gonosz mágián át vezet az út... Szedd össze minden erődet! Különben nem győzhetsz ellenségeid felett, nem nyerheted el a koronát, s nem teljesítheted be végzetedet!

Tobago

Tobago

jelölt

Kiadó: Piatnik | Megjelent: 2010. szeptember | Játékos: 2-4 fő

Tobago az elfelejtett kincsek szigete. A kezeitekben tartjátok egy kincses térkép részeit. De vajon hogyan illenek össze? Egy terepjáróval átkeltek a dzsungelen, sziklás magaslatokon és vadvizeken. A kincs azok között kerül felosztásra, akik a nyomára vezettek. A 3 részből álló játéktábla 32 különböző játékjelenetet tesz lehetővé a gazdagon illusztrált tájakon a gondosan kidolgozott játékfigurákkal.

Tutela

Tutela

Kiadó: Bence Művek | Megjelent: 2009

Parma főterén elcsendesedtek az árusok, félbehagyták munkájukat a kézműves mesterek, s a máskor oly harsány taljánok lélegzetvisszafojtva ácsorognak a reneszánsz palota előtt. A tömeg élén kéttucat város nemesi küldöttje várja a tárgyalások befejeztét. Végre megszólalnak a dobok és a harsonák: ez a jele, hogy az elöljárók megalkották az új kereskedelmi szerződést. A palota kapui megnyílnak, s a városatyák ünnepélyesen kivonulnak a térre. Egy szónok fennkölt beszédet intéz a tömeghez, mely szerint Parma fel kívánja újítani a testvéri szövetséget az északi városállamok között, azonban mindenki tudja, hogy ez csak formaság. Ezután a követeknek külön-külön lepecsételt leveleket adnak át, amely Parma ajánlatát tartalmazza az egyes városoknak. Miért e titkolózás? Mi lehet a többiek szerződésében? ?tépelődnek a küldöttek. Lehetséges, hogy háború készül városaink ellen? Vagy ellenkezőleg, városunk kapta a legelőnyösebb ajánlatot? Most az a legfőbb, hogy minél hamarább eljusson a levél a címzettekhez. Nyeregbe hát, követtársaim, ne sajnáljuk lovainkat, mert az erdő veszélyes, s a hegyi ösvények nem biztonságosak!

Vigyáz(z)6 Junior

Vigyáz(z)6 Junior

Kiadó: Piatnik | Megjelent: 2010. szeptember | Játékos: 2-5 fő

Még süt a nap az állatfarm felett, pedig már esőfelhők gyűlnek az égen. A játékosok segítenek a kicsi és nagy állatoknak védett helyre jutni. Az a játékos, akinek elsőként sikerül hat különböző állatot összegyűjtenie, megnyeri az állatkártyákat. A játékot végül az a játékos nyeri, aki a legtöbb állatkártyát gyűjtötte.

Vincsi nyuszi ajándéka

Vincsi nyuszi ajándéka

Kiadó: Tudatos Lépés | Megjelent: 2009

A Tudatos Szülő program keretében készült játékok kitűnő lehetőséget nyújtanak ahhoz, hogy a szülők a közös játék során ismereteket adjanak át gyermekiknek, ellenőrizzék jártasságát az egyes területeken, megismerjék gyermekik képességeit. A játékban található 8 darab feladatlap segítségével a szülő különböző játékos feladatot adhat a gyermeknek. Ha a gyermek a feladatot megoldotta, a lapot megtarthatja. Ha mindegyikről oldott meg feladatot, és a lapokat lefordítja, összeilleszthet a 8 lapból egy óriás posztert, ami gyurmaragasztóval felragasztva akár a szoba dísze is lehet. Az újabb játékhoz ismét elővehetik a lapokat, hiszen rengeteg lehetőséget kínálnak a közös játékhoz. Az apró ajándékok akár egy szép kép alapját is képezhetik.

Wizard

Wizard

Kiadó: Piatnik | Megjelent: 2009. szeptember

Egy varázslatos kártyajáték, amiben a játékosoknak minden forduló előtt előre meg kell jósolniuk pontosan ütéseik számát. Ez nem is olyan egyszerű, ha valaki nem rendelkezik a jövőbelátás képességével! A helyes jóslatért pont jár. Az a játékos, aki a legtöbb pontot gyűjti, megnyeri a játékot.



Részletes Játéklista

Társasjátékok:

Oklevéllel elismerve:

További adatok 2011-hez

Dokumentumok:

Zsűritagok:

Bársony Balázs, Bérczes Bernadett, Farkas Gábor, Molnár László, Tasnádi Ákos

Bizottsági tagok:

Bálint Gábor, Farkasné Mák Éva, Kovács Krisztián

Egyéb adatok:

Hírlevél:

Ha nem akarsz lemaradni a jövő évi eredményekről és eseményekről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

 




A díj célja a magyar nyelven kapható társasjátékok népszerűsítése és a vásárlók döntésének segítése.