A Magyar Társasjátékdíjat a Magyar Társasjátékos Egyesület alapította 2010-ben. A díjat minden évben egy választott zsűri ítéli oda a legjobb magyar kiadású családi társasjátéknak.

Szabályzat áttekintése

 

A díj célja

Szülők, nagyszülők vagy akár fiatalok ünnephez közeledve sokszor szembesülnek azzal a fejtörő kérdéssel, hogy a játékboltból milyen társasjátékkal lepjék meg szeretteiket.

Bár Magyarországon a kiadók még nem dobnak több száz játékot a piacra évenként úgy, mint Nyugat-Európában, így is számtalan olyan társasjáték doboza kacsintgat a vevőkre a polcokról, amelyről egy társasjátékok világában járatlan vásárlónak még sejtelme sincsen.

És ki ne ismerné be, hogy nincs annál nagyobb csalódás, ha végül egy olyan játék kerül a várva várt ünnepen a családi asztalra, amely teljesen unalmas vagy netán olyannyira középszerű, hogy többet elő sem vesszük a szekrényből.

A Magyar Társasjátékdíj célja, hogy megszólítsa a hétköznapi vásárlókat és játékos kedvű embereket, hogy iránymutatást nyújtson számukra, és játékválasztási tanácsokkal segítse a döntéseiket.

A díjazás irányelvei

A Magyar Társasjátékdíj elsősorban a családi társasjáték kategóriában kívánja díjjal jutalmazni a játékokat.

Elsődleges szempont, hogy a díjazott vagy díjra jelölt játékoknak olyan játékosok számára kell értékesnek lennie, akiknek nem mindennapos tevékenységük a társasjátékokkal való foglalatosság.

A díjnak előnyben kell részesítenie azokat a társasjátékokat, amelyeknek egyszerű és könnyen értelmezhető szabályaik vannak, és játékidejük 30-60 perc.

Szintén fontos zsűrizési kritérium a szabályok strukturáltsága és a fordítás minősége is.

Számít még a játékötlet eredetisége - elsősorban hazai viszonylatban. A Magyar Társasjátékdíj egyértelműen nem egy huszadik Monopolyt, vagy Rizikó verziót/klónt kíván díjazni.

Nagyon fontos kritérium a játékélmény és a játék újrajátszhatósága, valamint a játék kivitelezése is. A jelölt játékok összetevőinek funkcionálisnak kell lennie, és kialakításuknak magát a játékot, mint célt kell szolgálnia. A gyenge, gyorsan elhasználódó alkatrészekkel rendelkező játékok hátrányba kerülnek.

A díjazás menete

0. Lépés - Játékok beválogatása

A bizottság felveszi a kapcsolatot a társasjáték kiadókkal, megtudja, milyen játékok jelentek meg az utóbbi egy évben. Játékleírást, játékszabályt és fényképeket kérünk minden nevezett játékhoz.

2016-tól kezdve az adatgyűjtési időszak minden évben január 10. és január 31. közé esik. A bizottság közzéteszi az általa felkeresett kiadók listáját, a közönség pedig áttekintheti, mely kiadókat kerestük fel, és az esetleges hiányosságokat pótlandó - a kiadó és a hiányolt társasjátéka megnevezésével - javaslatokat tehet nekünk.

A zsűri saját tapasztalata és társasjátékos életben való jártassága alapján a nevezett játékok közül kiválasztja azt az 5-10 társasjátékot, amely szerinte a díj által képviselt értékekkel leginkább összhangban van.

1. lépés - Tesztelés (ajánlott játékok)

A zsűri tesztjátékokat játszik minden beválogatott játékkal. A tesztalkalmak több héten, hónapon keresztül zajlanak.

Miután minden zsűritag legalább kétszer játszott a társasjátékokkal, a zsűri összeül, és kiszavazásos módszert alkalmazva eldönti, hogy mely játékok kapnak ajánlást.

2. lépés - Fődíjas játék kiválasztása

Végül egy újabb megbeszélésen a zsűri kiválasztja a díj győztes társasjátékát.

A zsűrinek indokolt esetben lehetősége van különdíj kiosztására is. A különdíj elsősorban a családi kategóriába nem beleférő játékok számára van kitalálva. Különdíjas kategóriákra példa: legjobb magyar fejlesztésű játék különdíja, legjobb kvízjáték különdíja, legjobb gémer játék különdíja, stb.

A díjazható játékok köre

A Magyar Társasjátékdíjért csak a Magyarországon, az utóbbi egy naptári évben megjelent játékok indulhatnak, közülük is csak azok, melyek az alábbi feltételeknek eleget tesznek:

  • Magyarországon kaphatóak
  • magyar nyelvű szabálykönyvvel és tartozékokkal rendelkeznek
  • dobozukon magyar nyelvű tájékoztató olvasható

A benevezett játékok közül a zsűrinek elsősorban a családi társasjátékokat kell kiválasztania. A zsűrinek lehetősége van különdíj odaítélésére is.

GY.I.K.

Kiknek kíván segíteni a Magyar Társasjátékdíj a játékválasztásban?

A családoknak és a társasjátékokkal csak most ismerkedőknek, de oly módon, hogy a díjazott társasjátékok felnőttek számára is szórakoztatók.

Miért a családi, és miért nem a komplex (gémer) játékokat díjazzátok?

Mert úgy gondoljuk, elsősorban a családoknak, nagyszülőknek, vagy a társasjátékokat még kevéssé ismerő érdeklődőknek hasznos az, amit tanácsolunk, míg a gémer társasjátékos réteg nem, vagy jóval kevésbé szorul rá a mi iránymutatásunkra. (Aki a komplex játékokat szereti, az általában magától is figyelemmel kíséri a társasjátékos világ újdonságait.)

Mennyire hangsúlyos a "magyar" szó a Magyar Társasjátékdíjban?

Annyira, hogy a díjért csak magyar kiadású és magyar nyelvű tartozékokkal rendelkező (=a játéknak minimum a funkciót betöltő komponensei le vannak fordítva magyarra) társasjátékok indulhatnak.
Nem elvárás azonban, hogy a játékok szerzői is magyar személyek legyenek - a díjat külföldön megjelent társasjátékok magyar változatai is megnyerhetik.

Miért nem nevezhetőek a díjra nyelvfüggetlen, külföldi társasjátékok?

Több okból:
  • A Magyar Társasjátékdíjjal a magyarul megjelenő társasjátékokat - és az ezek üzleti kockázatát felvállaló kiadókat - kívánjuk díjazni, nem a külföldieket.
  • Csak nagyon körülményesen és vitatható módon tudnánk meghatározni, hogy mikor került magyar forgalomba egy külföldi társasjáték.
  • Nem lenne igazságos, ha egy korábban külföldiként nevező társasjáték magyar kiadásának nevezését azért nem fogadnák el, mert a játék külföldi változata egyszer már jól szerepelt nálunk.
    (A Magyar Társasjátékdíjnál alapelv, hogy a jelölt és győztes játékok semelyik évben sem lehetnek ugyanazok. Ugyanakkor nem lenne szerencsés pont azokat a kiadókat büntetni, akik a figyelemre számot tartó játékok magyar fordításait elkészítik.)

Adatok 2021-hez

Ismerd meg, milyen társasjátékok jelentek meg az elmúlt két évben magyar nyelven, olvasd el a szabályukat, nézd meg, hogy néz ki a dobozuk!

Beválogatott játékok:

Dokumentumok:

Zsűritagok:

Bán Zoltán
Farkas Erika
Fischer Tamás
Zombori Anna

Bizottsági tagok:

Etelközi Simán Zsolt
Farkas Gábor
Paulik Tamás

Hírlevél:

Ha nem akarsz lemaradni az eredményekről, iratkozz fel a hírlevelünkre!