A Magyar Társasjátékdíjat a Magyar Társasjátékos Egyesület alapította 2010-ben. A díjat minden évben egy választott zsűri ítéli oda a legjobb magyar kiadású családi társasjátéknak.

2017. év - társasjátékdíj

 

Hírek

Január 6-án útjára indítottuk a Magyar Társasjátékdíj 2017-es évét, és ezzel együtt elkezdődött a választható játékok összeírása a díj zsűrije számára.

Az adatgyűjtés során az utóbbi egy(!) naptári évben megjelent magyar társasjátékokat írjuk össze. Ez változást jelent a korábbi évekhez képest, ahol két naptári év játékai vehettek részt a díjazásban.

De nem ez az egyetlen változás. Változott az ajánlott játékok száma, és feltett szándékunk, hogy a díj eredményhirdetésére május végén/június elején sort kerítsünk. Idén először négytagú zsűri fogja véleményezni a játékokat. A díj koncepciójáról részletesen az áttekintés oldalon olvashatsz.

A díj eredménye a következők szerint alakult:

A díj győztes társasjátéka
Stone Age
Stone Age

Játékidő: 60-90 perc
Játékosszám: 2-4 fő
Ajánlott életkor: 10+
Magyar kiadó: Piatnik

2017 fődíj
A Stone Age-ben a játékosok egy-egy kőkorszaki törzset vezetnek, akik minél több kunyhó építésére vállalkoznak a saját falujukban. Ehhez azonban szükségük van nyersanyagokra, így a törzs tagjait a törzsfők az erdőbe, az agyagbányába, a kőfejtőbe vagy a folyóhoz küldik, a legutóbbi esetében aranyat mosni. Ezekből a nyersanyagokból épülnek a kunyhók. Az viszont, hogy ki-ki milyen eredménnyel tér haza az egyes nyersanyag-lelőhelyekről a falujába, mindig bizonytalan. Ezeken a helyszíneken ugyanis a dobókockák döntik el, ki mennyi nyersanyagot szerez meg. Minél több törzstagot vezényelünk az adott lelőhelyre, annál nagyobb az esélye annak, hogy sikerrel járunk, mivel annál több dobókockát használhatunk fel.
Ha ez még nem volna elegendő, a kőkorszaki törzsek tagjai néha vadászni, illetve gyűjtögetni is elindulnak, valamint gabonát is termesztenek, hogy mindenki számára meglegyen a napi betevő falat, elkerüljék az éhezést. Az a törzsfő ugyanis, aki körről körre nem tud gondoskodni a törzs tagjainak élelmezéséről, pontokat veszíthet. A játék során az előzőek mellett a különféle civilizációs kártyák megszerzése is további stratégiai elemet képez. A törzs ugyanis jutalmat kaphat akkor, ha minél több képességre is specializálódik.
A játék különféle elemei harmonikus egészként fonódnak egybe és összességében nagyszerű kihívást jelentenek a család minden tagjának a kisebb-nagyobb küzdelmek a játék által megteremtett mozgalmas kőkorszaki világban.
Jelölt társasjátékok
EladLak
Kakó
Mysterium
2017 ajánlott

EladLak: Az Eladlak egy gyors, licitálós és blöffölős kártyajáték, amely az ingatlanok körül forog, és amelyben a két véglet, azaz akár egy kastély, vagy akár egy kartondoboz tulajdonosai (lakói) is lehetünk. A játékosok célja, hogy megpróbálják megszerezni a legmagasabb értékű ingatlanokat, azonban lehetőleg minél kevesebb pénzért, majd ezeket persze minél több pénzért adják el.

Kakaó: A „Kakaó” elnevezésű játékban minden játékos egy-egy indián törzzsel hódítja meg az őserdőt. Valahol kakaóültetvényeket telepít, máshol a betakarított termést viszi piacra, egyes helyeken pénz után bányászik, míg megint másutt pedig vizet hord a falujába. A játék végén pedig a piramisok meghódítása és az egyes napkultusz helyszínek elfoglalása révén további pontok gyűjthetők.

Mysterium: Ebben a kooperatív rejtélyfejtő játékban a játékosok egyazon közös célért küzdenek, miszerint feltárják egy gyilkosság körülményeit. A játékot mindenki együtt nyeri meg vagy veszíti el.
A játék kerettörténete szerint a Warwick hercegének kastélyában rendezett álarcosbál során az egyik inast holtan találták, mindmáig tisztázatlan körülmények között. A tragikus eset óta a kastélyban kísért az elhunyt szelleme és a játékosok feladata, hogy a halálának igazi okait feltárják, hogy lelke végre nyugalomra lelhessen.

Különdíjat kapott
A tavalyi évtől eltérően idén egy játék különdíjban részesült. A különdíjat a Korokon át nevű, magyar kiadású társasjáték szerezte meg.
Korokon-at
Korokon át

Játékidő: 180+ perc
Játékosszám: 2-4 fő
Ajánlott életkor: 14+
Magyar kiadó: Gémklub

2017 különdíj
A zsűri a Korokon át című társasjátéknak adott különdíjjal ismeri el a Gémklub Kft. azon erőfeszítését, hogy magyarul és ráadásul a legújabb külső megjelenésében kiadta a nemzetközi társasjátékos közösség által már hosszú ideje a legjobbnak tartott civilizációépítős társasjátékot, amely egy kifejezetten haladó társasjátékosoknak szóló, sok órás, igen komoly stratégiai játék.

Díjátadó

Kollégánk videóra vette, hogy milyen volt a Magyar Társasjátékdíj díjátadója.

Próbáld ki!

A zsűri által tesztelt és ajánlott játékok mindegyikét kipróbálhatod a Magyar Társasjátékos Egyesület klubjaiban. A kiszemelt játékok listáját kérünk, egyeztesd a klub játékmesterével!

Klub neveCímÁltalában mikor van?Belépődíj
MOM Klub 1124 Budapest, Csörsz utca 18. minden hónap harmadik szombatján ingyenes
Ibis klub 1074 Budapest, Rákóczi út 58. minden hónap negyedik szombatján ingyenes

A fenti klubok nyitvatartási időpontjait, valamint a többi klubunk nevét és nyitvatartását a klubbokkal foglalkozó alodalunkon gyűjtöttük össze.

Felkeresett kiadók

Ha van egy kis időd, nézd át az általunk felkeresett kiadók és játékok listáját, és ha hiányérzeted van, nevezd meg a hiányzó kiadót és legalább egy általad ismert társasjátékát!

Az általunk felkeresett kiadók listája 2017-ban:

A kiadó neveMegkeresésVisszajelzés
A-Games2017.01.06.Nevezett játékokat
Bence Művek2017.01.06.Nem válaszolt
Best-T.A.G. Bt.2017.01.06.Nem válaszolt
Briann Game2017.01.06.Nem válaszolt
Colorica Kft.2017.01.06.Nem válaszolt
Compaya2017.01.06.Nevezett játékokat
Delta Vision2017.01.06.Nevezett játékokat
Dinasztia Tankönyvkiadó2017.01.06.Nem válaszolt
Elxeer Kiadó2017.01.06.Nem válaszolt
Európai Tudástranszfer kiadó2017.01.06.Nem válaszolt
Flaccus Kiadó2017.01.06.Nem válaszolt
Garbo Kiadó2017.01.06.Nem válaszolt
Gémklub2017.01.06.Nevezett játékokat
Granna2017.01.06.Nevezett játékokat
Grimm Könyvkiadó2017.01.06.Nem válaszolt
Gulliver Kiadó2017.01.06.Nem válaszolt
Helikon Kiadó2017.01.06.Nem válaszolt
Integrál Játék Kiadó2017.01.06.Nem válaszolt
Investment Kft Kiadó2017.01.06.Nem válaszolt
Kard és Korona Kiadó2017.01.06.Nevezett játékokat
Kató és Fivére Kiadó2017.01.06.Nem válaszolt
Kék Kobra Kiadó2017.01.06.Nevezett játékokat
Keller & Mayer2017.01.06.Nem válaszolt
Kensho Kiadó2017.01.06.Nevezett játékokat
Korruptivity Kiadó2017.01.06.Nem válaszolt
Kvalitas Nova Bt.2017.01.06.Nem válaszolt
Marbushka Játékmanufaktúra2017.01.06.Nem válaszolt
Martinus Kiadó2017.01.06.Nem válaszolt
Meglepkék Csoport2017.01.06.Nem válaszolt
Mind Fitness2017.01.06.Nem válaszolt
Piatnik Budapest2017.01.06.Nevezett játékokat
Platan Játék2017.01.06.Nem válaszolt
Storm Games2017.01.06.Nem válaszolt
Vagabund Kiadó2017.01.06.Nevezéstől elzárkózott
Z Manufaktúrája2017.01.06.Nem válaszolt

A díjazás menetrendje 2017-ben

2017. január 10 - január 31. Kapcsolatfelvétel a kiadókkal, az utóbbi két naptári évben megjelent társasjátékok listájának összeállítása.
2017. február Kiadóktól kapott adatok feldolgozása. A zsűri kiválasztja azt a 10 társasjátékot, amit továbbjuttat az első fordulóba.
2017. március - május Tesztjáték az első forduló játékaival, jelölt és fődíjas társasjátékok kiválasztása.
2017. május 26. Díjátadó és eredményhirdetés

A zsűri és biztottság

A díj 2017-os zsűrijének tagjai:
  • Bársony Balázs
  • Oberländer Zoltán
  • Simon Péter
  • Tasnádi Ákos
A szervezői bizottság tagjai:
  • Bálint Gábor
  • Farkas Gábor
  • Paulik Tamás

Email címünk:

 
győztes: Stone Age

2017-ben a Magyar Társasjátékdíj győztes társasjátéka a Stone Age című társasjáték lett.

A beválogatott játékok

Az ajánlott játékok

Stone Age győztes

Stone Age Éld át egy kőkorszaki törzs mindennapjait: gyűjtögess és vadássz, vágj fát az erdőben, fejts minél több követ, és jeleskedj az aranymosásban. Ha ezeket taktikusan, jó tervezéssel és ráadásul egy kis adag szerencsével is teszed, neked sikerül majd a legnagyszerűbb kunyhókból települést alapítanod és a saját civilizációd legelőrébb juttatnod.

A zsűri 2017-ben a Stone Age című társasjátékot találta a legjobb családi játéknak.
A legjobb társasjáték kiválasztása a 2016-ban, magyar nyelven, magyar nyelvű tartozékokkal megjelent társasjátékok közül történt.
Családi társasjáték: olyan társasjáték, amely írni, olvasni és számolni tudó gyerekek és felnőttek számára közösen, egyforma mértékben szórakoztató tud lenni.
A zsűrizés menetét részletesen az áttekintés fejezet ismerteti.

EladLak ajánlott

EladLak Elég furfangosnak és dörzsöltnek érzed magad? Akkor ez a játék neked szól, hogy az ingatlan bizniszben megtollasodj. Ha ügyesen blöffölsz, kiismered ellenfeleid szándékait, akkor Te leszel az, aki még a legócskább kartondobozt is csillagászati áron adja el, és végül Téged vet fel a pénz leggazdabbként.

Kakaó ajánlott

Kakaó Ki ne imádná a kakaóitalt? Ebben a játékban a maja indiánok földjén próbálhatsz meg ehhez minél több babot szüretelni és a piacra vinni, hogy végül a Te falud legyen a leggazdagabb, ráadásul olyan, amely egy folyó mellett virágzik, és sok piramis díszíti az istenek szolgálatára.

Mysterium ajánlott

Mysterium Gyilkosság egy kastélyban? Ismerősen hangzik. Nyomozzuk ki, hogy ki volt a tettes? Hallottunk már ilyen játékról. Viszont az, hogy ezt egy csapatként tesszük és közben egy társunk ad látomásokat nekünk, már teljesen újdonság. Ebben a különleges rejtélyfejtő játékban Halloween éjjelén médiumként idézheted meg az elhunyt szellemét és segítségével a többi játékossal együtt próbálhatod ki, tudod-e rekonstruálni a végzetes éjszaka eseményeit.

Különdíjas játék

Korokon át különdíjas

Korokon át Terjeszkedj, építs farmokat és bányákat, hogy megszerezd a városaid felépítéséhez szükséges nyersanyagokat. De a határiaid védelmére is gondolnod kell, ezért a katonaságot sem szabad elhanyagolnod. Éld át újra a történelmet az ókortól napjainkig!

"A zsűri a Korokon át című társasjátéknak adott különdíjjal ismeri el a Gémklub Kft, azon erőfeszítését, hogy magyarul és ráadásul a legújabb külső megjelenésében kiadta a nemzetközi társasjátékos közösség által már hosszú ideje a legjobbnak tartott civilizációépítős társasjátékot, amely egy kifejezetten haladó társasjátékosoknak szóló, sok órás, igen komoly stratégiai játék."

Korábbi győztes játékok


Parfum (2016)

Colt Express (2015)

Kis Herceg (2014)

Mamutvadász (2012)

Finca (2011)

Dixit (2010)

Adatok 2017-hez

Ismerd meg, milyen társasjátékok jelentek meg az elmúlt két évben magyar nyelven, olvasd el a szabályukat, nézd meg, hogy néz ki a dobozuk!

Beválogatott játékok:

Dokumentumok:

Zsűritagok:

Bársony Balázs,
Oberländer Zoltán,
Simon Péter,
Tasnádi Ákos

Bizottsági tagok:

Bálint Gábor

Farkas Gábor

Paulik Tamás

Hírlevél:

Ha nem akarsz lemaradni az eredményekről, iratkozz fel a hírlevelünkre!