A Magyar Társasjátékdíjat a Magyar Társasjátékos Egyesület alapította 2010-ben. A díjat minden évben egy választott zsűri ítéli oda a legjobb magyar kiadású családi társasjátéknak.

2010. év - társasjátékdíj

 

Dixit

Dixit

Paramaméterek

Társasjátékdíj helyezés: győztes

Játékidő: 45 perc
Játékosszám: 3-6 fő (4-6 fővel ideális)
Ajánlott életkor: 8+
Magyar kiadó: Gémklub

Letöltés: Dixit játékszabály

A Dixit szabálya különösen egyszerű: a mesélő kiválaszt egy színes, mesés kártyát a kezéből, mond róla egy történetet, egy mondatot, vagy akár csak egy szót, majd a többi játékos a saját kezéből kiválasztja azt a lapot, amelyikre a legjobban illik a leírás.

A kártyák megkeverése és felfedése után meg kell tippelni, vajon melyik lapot választotta a mesélő.

A trükk csupán annyi, hogy a mesélő akkor jár jól, ha sem túl könnyű, sem túl nehéz feladványt nem mondott: egészen pontosan akkor kap pontokat, ha van, aki kitalálja, melyik kártyát tette, de nem mindenki jön rá a megfejtésre.

Ennyi a lényeg. De a Dixitet látni és játszani kell, hogy megérezzük a varázsát.

A nagyméretű kártyákon Marie Cardouat szürreális, mégis igényes, Dalít és a tündérmeséket egyszerre idéző festményei inspirálják az elmerülést fantáziánk birodalmában, lehetőséget adva a szabad asszociációra – azoknak is, akik az első pillanatban azt gondolnák, ez nekik aztán biztos, nem fog menni.

A Jean-Louis Roubira gyerekpszichológus által kidolgozott szabályokkal büntetőpontok híján senki sem érzi úgy, hogy súlya van a tévedéseknek, ahogy a pontokért vívott verseny is csak mellékszereplő a kreatív gondolkodást beindító, különleges hangulatú játékban, amely így észrevétlenül fejleszti a játékosok önbizalmát. Továbbá elősegíti a játékosok közötti kommunikációt, amivel a társasjátékok egyik legfontosabb erényét helyezi előtérbe.

2010 fődíj

A Dixit 2010-ben a Magyar Társasjátékdíj
fődíjas társasjátéka lett.




A Dixit lett 2010 győztes társasjátéka

Dixit

A Dixit egy egyszerű szabályokkal rendelkező kártyajáték. A mesélő kiválaszt egy színes, mesés kártyát a kezéből, mond róla egy történetet, majd a többi játékos kiválasztja a saját kezéből azt a lapot, amelyikre a legjobban illik a leírás. A kártyák megkeverése és felfedése után...
  • Paraméterek:
  • Játékdiő: 20-40 perc
  • Ajánlott életkor: 8+
  • Kategória: partijáték, kártya

További jelöltek

További adatok 2010-hez

Beválogatott játékok:

Dokumentumok:

Zsűritagok:

Gyimesi András, Farkasné Mák Éva, Máthé Gábor, Molnár László, Tasnádi Ákos

Bizottsági tagok:

dr. Bársony Balázs, Farkas Gábor, dr. Nagy Bálint



A díj célja a magyar nyelven kapható társasjátékok népszerűsítése, valamint a vásárlók döntésének segítése.